Sensibiliseringsspel voor Franstalige scholen:
Rizome-Bxl en vzw APO (hulpverlening aan rechtzoekenden) hebben een sensibiliseringsproject ontwikkeld in de vorm van een spel voor leerlingen van het 5de en 6de middelbaar van Franstalige scholen in Brussel. Dit educatief instrument wordt voorgesteld in samenwerking met de leerkrachten en kan worden aangepast aan de onderwijsmethode van de school. Zo kunt u het gebruiken in een les waarbij de leerlingen vooraf al een inleiding tot het gevangeniswezen hebben gekregen.
Het doel van dit project? De jongeren sensibiliseren en waarschuwen voor de realiteit van het gevangeniswezen en hen doen nadenken over de mensen die er verblijven. Het doet de leerlingen nadenken en hun vooroordelen herzien. Ze krijgen het woord en ontdekken het antwoord op al hun vragen.
Het spel wordt gespeeld in kleine groepjes van ongeveer 7 leerlingen en minstens 1 professional per sessie. Ons team kan tot 4 sessies per klas leiden.
Het spel bestaat uit 3 delen:
- De voorstelling van de sociale diensten die actief zijn in de gevangenis en uitleg over de huidige situatie van de gevangenissen in België.
- Het spel zelf: Het spel volgt het traject van een fictieve gedetineerde: van arrestatie tot vrijlating. De deelnemers moeten in de huid van het personage kruipen en verstandige keuzes maken met het oog op het verdere verloop van zijn hechtenis.
- Een debat met de hele klas.
In totaal duurt het spel zo’n 2 uur.
De leerlingen leren de realiteit en de voornaamste begrippen uit de strafrechtelijke procedure kennen. Doorheen het hele spel praten we over de moeilijkheden die een gedetineerde kan ondervinden tijdens de hechtenis en bij de voorbereiding op diens vrijlating.
Wenst u meer info of wilt u het spel voor uw leerlingen aanvragen? Neem dan contact op met Alice Michaux (alice.michaux@rizome-bxl.be)
Dit spel heeft mij enorm veel bijgebracht. Het heeft mijn interesse gewekt en mij doen nadenken over de gevangenis, iets wat mij vroeger helemaal niet interesseerde.
De organisatrices waren heel vriendelijk en bekeken ons niet scheef omdat wij bepaalde vooroordelen hadden over de gevangenis en de gedetineerden. Ze vertelden ons interessante, gedetailleerde anekdotes over het gevangeniswezen.
Ik heb nu een beter beeld van hoe de gevangenen zich voelen en hoe hun familie- en vriendenkring met de situatie omgaat. Een hele openbaring.
Sensibilisering in Nederlandstalige scholen
We werken ook aan een sensibiliseringsmodule voor Nederlandstalige studenten.
De Nationale Dagen van de Gevangenis (NDG)
De Nationale Dagen van de Gevangenis (NDG) is een evenement dat de burgers wil informeren en sensibiliseren over thema’s in verband met de gevangenis. In België bestaat dit event sinds 2014. Het is een initiatief van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen, die zich liet inspireren door een gelijksoortig evenement dat sinds 1991 in Frankrijk wordt georganiseerd. Het gaat elk jaar door in november en is gespreid over meerdere dagen met culturele activiteiten in het hele land.
Rizome-Bxl steunt dit evenement en werkt eraan mee naargelang het jaarthema en de behoefte aan mankracht en expertise.
Volg het laatste nieuws op de website of Facebookpagina van het event: